StevenWhiting.com

A place for info I've learnt in IT & stuff. (I get a little kick back from affiliate ads & links, just so you are aware)

Browsing Posts tagged Server

Use command

net time \\servername /set /y

 

http://srstrong.blogspot.com/2008/07/default-gateway-of-0000-in-vista.html

This is related to Vista but this fix worked on Server 2008 RC 2 where I was having the issue.

Default Gateway of 0.0.0.0 in Vista

Strange one just occurred – woke up my machine from sleep, and plugged in the various cables in no particular order. Everything looked good, except no network access. Could ping the local network (including the gateway), but nothing outside of that. Everyone else on the same subnet was seeing external IPs just fine.

A quick investigation with IPConfig showed that I had two default gateways, once with the correct address but another with an address of 0.0.0.0. And it was the one that was first in the list.

No idea where it came from – Vista does use that address if you are using dial-up networking, but I wasn’t (although my mobile was plugged in through USB to charge it, so perhaps it is related in someway). Anyhow – that was clearly the problem, so it was just a case of getting rid of the rogue gateway address.

Tried “ipconfig /renew”. Tried “ipconfig /release” then “ipconfig /renew”. Tried unplugging network cables, mobile phones etc. No luck. Reboot was looking likely. Last attempt was to use netsh. Success 🙂

For those of you who may get stuck in a similar situation, here’s the netsh rune that you need to cast:

netsh interface ipv4 delete address “Local Area Connection”
addr=a.b.c.d gateway=0.0.0.0

where a.b.c.d is your local IP address. netsh can do just about anything to your local network config – well worth some exploration if you’re *really* bored.

 

Bad Behavior has blocked 82 access attempts in the last 7 days.